Waarom ik geen mondkapje draag

Ik moet iets kwijt. Lange tijd probeerde ik sportief te zijn en met de regels mee te bewegen. Nog even, volhouden, het gaat voorbij. Maar de grens is bereikt. Nee, de grens is overschreden. Met de nieuwe set van regels en adviezen voor de basisscholen gaat de regering te ver. Veel te ver. Wat mij betreft is er veel mis, maar ik begin met waarom ik geen mondkapje draag. Zeker niet waar mijn kinderen bij zijn.

Heb jij geen argumenten meer nodig? Lees direct onderaan deze blog wat jij kunt doen.

1. Mondkapjes beschermen niet

Tot ongeveer september 2020 waren deskundigen en politici het er wel over eens: mondkapjes dragen niet of nauwelijks bij aan de gezondheid. Ze houden vrijwel niets tegen. Ongeveer 200.000 mensen moeten een week lang een mondkapje dragen om een geval van besmetting te voorkomen; verwaarloosbaar dus. In de open lucht zijn ze volkomen zinloos. Als ze nat worden, zijn ze zinloos. Als we ze aanraken, op en af zetten en als we mondkapjes wassen (natuurlijk hebben we immers allemaal fijne duurzame stoffen exemplaren!), wordt hun werking nog niksiger dan die al was.

2. Mondkapjes zijn ongezond

Dit punt is niet hetzelfde als punt 1. Het idee ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ gaat hier niet op. Integendeel. Mondkapjes helpen niet tegen virussen, dus ze houden ons niet gezond, maar ze maken ons wél ongezonder. We ademen onze eigen uitgeademde afvalstoffen in en creëren zo een ongezonde situatie achter dat mondkapje. Bij de meeste types mondkap komen nanodeeltjes vrij, die wij dus inademen. Er wordt zelfs verwacht dat de kans op COPD nu wereldwijd gaat toenemen, door het gebruik van mondkapjes.

Op een heel ander niveau maken mondkapjes ook ongezond, doordat we er onze energie kleiner door maken, we beperken onszelf als mens. Ik kan dat niet goed uitleggen, het heeft met de onzichtbare ruimte om ons heen te maken, waarin we elkaar raken. Adem geeft niet alleen lucht, maar ook ruimte. Levensenergie. Je adem en energie inperken geeft een verlies aan kracht, een verlies aan stevig staan, ‘er zijn’.

3. Ik ben geen proefkonijn

Niet-medische mondkapjes dragen dus niet bij aan onze gezondheid (zwakken onze gezondheid wél af), maar zijn ingezet om ons gedrag te beïnvloeden. Dat zie je in dit filmpje: Mondkapjes als gedragsbeïnvloeding. Nou, ze beïnvloeden ons gedrag inderdaad. Maar dat vind ik onwenselijk en gewoon ethisch onverantwoord. Ik ben geen proefkonijn en ik woon niet in een lab.

4. We hebben een glimlach nodig

Jij en ik horen te lachen naar elkaar. En niet alleen met de ogen, maar met het hele gezicht. We zijn sociale wezens, samen zijn en contact maken zit in ons systeem. Ik draag geen mondkapje, omdat ik je wil laten zien wie ik ben. Dat geeft vertrouwen en een gevoel van veiligheid, en dat is de echte motor van onze gezondheid. Mondkapjes geven een angstig beeld. Van angst gaat ons immuunsysteem op pauze, terwijl we dat juist op volle kracht willen laten werken! Bekijk dit filmpje van het ‘still face experiment’ dat laat zien hoe ontwrichtend het is om geen contact te ervaren.

Lees ook mijn blog Gezondheid!

5. Kinderen kijken naar ons

Kinderen leren wat normaal is door naar ons te kijken. Ze leren meer door ons gedrag dan door onze woorden. Wij laten hen zien hoe we met elkaar omgaan. Aan ons gezicht en onze lichaamstaal leren kinderen hoe het sociale leven werkt. Dus een ingepakt gezicht is okee? Meters afstand werkt? Nee. Wij kunnen ons gedrag misschien tijdelijk aanpassen, en terugvallen op jaren vol sociale ervaring. Wij gaan straks weer volop knuffelen en zoenen, toch? Maar kinderen zijn het leven nog aan het ontdekken. Zij bouwen hun toekomst op ons heden. Wat laten wij hen zien? Wat geven we hen mee? Angst voor andere mensen, angst voor onze adem, angst voor nabijheid?

Kinderen bouwen hun toekomst op ons heden. Wat laten wij hen zien?

6. Ik kan niet nadenken met dat ding op

Hier heeft niet iedereen last van. Sommige mensen functioneren prima met een doek voor hun gezicht. Maar ik kom steevast met de verkeerde boodschappen thuis als ik mijn neus en mond ingepakt had. Mijn hoofd is kennelijk te druk met adem happen om zich nog te kunnen concentreren op een andere taak. Ik kan niet nadenken met een mondkapje op mijn snoet, dus dan is de keuze snel gemaakt. Af dat ding!

7. Ik bewaak mijn gezonde grenzen

Met sommige adviezen of maatregelen kun je misschien leven, met andere niet. Waar ligt de grens? En hoe markeer je jouw grenzen? Als ik mondkapjes accepteer, schuift de grens op. Zo is het al gegaan: eerst alleen in het openbaar vervoer. Daarna ook op de perrons, zelfs in de buitenlucht. In winkels, openbare ruimtes, noem maar op. Nu zijn de scholen aan de beurt. Wat is de volgende stap? Hoe roep je deze beweging een halt toe? Door niet mee te doen.

8. Onze kinderen hebben een gezond voorbeeld nodig

Wij, volwassenen, overbruggen deze intense tijd vol maatregelen. We hebben diep in ons systeem verankerd hoe het échte sociale leven eruitziet. Maar stel je voor dat je nu een kleuter bent. Je leeft dan al een kwart van je leven binnen omstandigheden waarin afstand en mondbedekking ‘normaal’ zijn. Ik vind het van groot belang dat onze kinderen gezond normaal opgroeien. Dat is onze taak. Met een vrij ademend en lachend gezicht.

Creatieve winkeliers leggen uit waarom ze geen mondkapjes willen.

Uitzonderingen

Ik heb nog meer redenen, maar dit zijn er voor nu wel genoeg. En soms, heel soms maak ik een uitzondering. Voornamelijk wanneer ik in het openbaar vervoer zit, en geen boete of lange discussie wil. Want ja.
Dan maak ik de mondkapjeservaring wél zo grappig mogelijk. Kijk maar.

Niet normaal maken wat niet normaal is. Dus!

Wat kun jij doen?

Vind jij ook dat we in een onhoudbare situatie zitten en wil je van de mondkapjes af? In je eentje bereik je misschien niet veel. Bedenk je dat we met heel veel mensen zijn! Bijna niemand geniet van een mondkapje, maar omdat we hartstikke sociaal zijn, dragen we hem vaak toch maar. Deze dingen zou je kunnen doen:

  • Draag je mondkapje niet, en leg rustig uit waarom, als iemand er naar vraagt. Realiseer je dat je de mensen om je heen kunt inspireren met jouw keuzes.
  • Heb je een boete? Op ademvrij.nu vind je een voorbeeld van een bezwaarbrief.
  • Bezoek plekken waar je geen mondkapje op hoeft. Je vindt meer dan duizend adressen op ademvrijmijmij.nl, een soort mondkapvrije marktplaats van diensten, producten en andere leuke adresjes.
  • Praat erover met de mensen om je heen. Hoe meer draagvlak we met elkaar scheppen, hoe sneller we weer opgelucht adem kunnen halen. Schrijf ook je werkgever, je school, je kinderopvang. Alle plekken waar grote en kleine mensen bij elkaar komen en gezond contact wenselijk is. Hoe meer we elkaar herinneren hoe belangrijk dit is, hoe meer draagvlak we met elkaar creëren.
  • Steun actiegroepen zoals Ik wil gewoon naar school en Artsen Collectief, die werken aan het draagvlak om kinderen en volwassenen weer vrij te laten ademen.

Zorg voor de toekomst

Mijn wens is dat onze kinderen gezond en vrij opgroeien. Zonder angst, zonder bedekt gezicht, in contact met ons en elkaar. Door zelf geen mondkapje te dragen, hoop ik aan hun gezonde toekomst te werken. Graag samen met jou!