Theatershow Kindlief – de recensie

Voor Elise Verheul recenseerde ik haar show Kindlief: ‘Samen lachen om het ouderschap met stiekem hartstikke veel diepgang‘. Een hartverwarmende theatervoorstelling speciaal voor ouders. Waarom ik de voorstelling Kindlief een aanrader voor elke ouder vind? Dat lees je hier.

Ouderschap valt niet te leren

Ouderschap valt niet te leren, zoals je ooit wiskunde en Engels leerde. Er is geen methode. Natuurlijk kun je best wat cursussen volgen over gedrag en zo, net als een puppytraining, maar er is geen opleiding ‘ouderschap’ te vinden. Toch is er juist een heleboel wat je als ouder leert. Je kinderen leren je meer dan welke andere manier in het leven dan ook, klinkt als heldere boodschap in de show ‘Kindlief!’ van Elise Verheul.

Het ouderschap, dat komt uiteindelijk aan op ‘er zijn’: aanwezig zijn, gewoon zoals je bent

Je kind komt overal

Eigenlijk is er geen goed of fout. Wel, laat Elise heel beeldend zien, kun je er als ouder zijn en toch niet zijn. Je kunt als een kip zonder kop je hele dagelijkse programma afwerken zonder écht aanwezig te zijn. Ogenschijnlijk ben je dan geslaagd, maar je kinderen zullen daar zeker een ander gevoel bij hebben. Want het ouderschap, dat komt uiteindelijk aan op ‘er zijn’: aanwezig zijn, gewoon zoals je bent. (Oeps.) Kinderen waarderen je niet omdat je een to-do-list kunt afvinken. (U-huh.) Ze prikken ook pardoes door je buitenkant heen. (Check.) Daar waar je kinderloos nog aardig door het leven kon zigzaggen om al je verborgen emoties heen, kun je je die moeite bij je kinderen besparen. (Dat heb ik gemerkt ja.) In Elises woorden: ‘Je kind komt overal.’

Lees de hele recensie van Kindlief op eliseverheul.nl. Daar vind je ook de fijne blog Ruimte voor jou, een bewerking van Elises podcast.

Lees ook gezellig Kijken met nieuwe ogen