Licht in donkere dagen

We zitten midden in de lockdownkerstvakantie, dus genoeg tijd om creatief aan de slag te gaan. En genoeg behoefte aan wat licht, nietwaar? Maak met je kinderen licht in donkere dagen. Met bijenwas en walnoten!

Walnotenbootje maken

1 Kraak walnoten. Dit doe je heel voorzichtig, want je wil de noten keurig in twee helften hebben. En niet in tachtig brokjes.
2 Knip lonten. Niet te lang en niet te kort, vanzelfsprekend. Een tip hierbij die ik kreeg van de leukste burgemeester van Nederland, namelijk de Burgemeester van Buiten: bewerk de lont voor. Leg de complete lont een halve minuut in de gesmolten bijenwas. Knip de lont daarna in de gewenste stukjes. Je kaarsjes zullen nu langer en mooier branden.
3 Smelt bijenwas. Giet eerst een drup onderin een walnoot en plak het uiteinde van de lont eraan vast. Is de was droog, dan kun je rest van de noot vullen met gesmolten was. Let een beetje op je lont, zodat die wel rechtop blijft staan terwijl de was droogt. Aromatherapeut Petra de Vries heeft nog een prachtige tip om toe te passen: voeg bij de gesmolten was een drup etherische olie toe. Nu heb je je eigen natuurlijke geurkaars.

Laat je licht schijnen
Klaar? Vul een mooie schaal met water en laat je walnotenbootjes voorzichtig te water. Steek de kaarsjes aan en geniet van je zelfgemaakte licht!
Extra tip: deel walnotenbootjes uit aan lieve mensen om je heen. Je licht verspreiden is gewoon een heel fijn ding om te doen. Maak licht in donkere dagen.

Nog een fijne tip waar je blij van wordt: Doe nutteloze dingen.