Doe nutteloze dingen!

Doe nutteloze dingen, en ik meen het. Ze zijn onmisbaar en reuze nuttig.
Als kind maakte ik me al nuttig – en jij vast ook. Zo hoort het nu eenmaal. Je leert je boterham smeren, je neus snuiten, je kleren aandoen, je huiswerk maken en ach, zo kan ik nog dertig nuttige dingen opsommen.

Wat zijn nuttige en nutteloze dingen nou eigenlijk?

Zo leren we als kind al vroeg om taken en tijd in tweeën te splitsen: dat wat je moet doen en wat je mág doen. Schooltijd en daarna pas speeltijd. Eenmaal volwassen zit dit idee lekker diep in ons genesteld. Niksen en lanterfanten is leuk, en ‘gunnen’ we onszelf na gedane arbeid. Het is nutteloos en dus de sluitpost, helemaal onderaan de lijst van Dingen Die Reuze Belangrijk Zijn. Doe jij dat ook zo?
Laten we er vanaf nu mee stoppen. Lanterfanten en ander nutteloos geniks is namelijk juist belangrijk. Voor het fijne KiiND magazine schreef ik al waarom lummeltijd voor kinderen zo nodig is.
Dit is ongeveer de samenvatting waarom kinderen baat hebben bij rusten en niksen: ‘Eigenlijk weten we wel dat rust een goed idee is. In de natuur is het ook niet 12 maanden lang zomer. Het ritme van bloei en rust wisselt elkaar harmonieus af. Akkers werden van oudsher twee jaar bebouwd en lagen het derde jaar braak, voor betere groei in het jaar daarop. Zodra een zwangere vrouw met verlof gaat, puilt haar buik in no time uit. Als je je hebt vastgebeten in een ingewikkeld probleem (een puzzel, een planfout, een dilemma) en je loopt er even van weg, komt meestal de briljante inval tijdens of na het rustige ommetje. Sta je lekker te douchen, dan komen geniale ideeën in je op. Tijdens de uren dat je slaapt, groei je harder. Rusten leidt kortom gewoon tot geweldige groei.’
Dit geldt kortom voor ons, grote mensen, net zo goed als voor kinderen.

‘Lanterfanten en ander nutteloos geniks doet ertoe’

To do

Niemand zet op de dagelijkse to-do-list: * iets nutteloos doen. Zou overigens best handig zijn. Dan doe je het tenminste!
Wil je leven of overleven? Je takenlijstje afwerken of vervulling vinden in je dag? Nu rol je misschien met je ogen, want jemig, moet het zo meeslepend? Ja. Het gaat allemaal om jou. Om je basis. Om de energie waarmee jij – iedere dag opnieuw – aan de dag kunt beginnen, en alles kunt verwezenlijken wat voor jou van belang is. En oh ja, er van genieten terwijl je ermee bezig bent.

Ja maar ik heb geen tijd

Nu komen de smoesjes. Ik ken ze, ik heb ze ook. Want het leven vraagt veel, het leven is druk. In mijn geval – met gezellige maar aandachtvretende kinderen – is het echt zoeken naar oningevulde momentjes. En toch. Vraag je nu eens eerlijk af wat je aan je kinderen wil meegeven in het leven? Ze leren door naar jou te kijken. Zien ze dat je jezelf opzij zet en niet aan jezelf toekomt? Of zien ze dat je geniet van het leven en ervoor zorgt dat je niet leegloopt?

Kom maar op met die nutteloze dingen

Wat mij kortom helpt om van mijn smoesjes af te komen, is het besef dat ik niet alleen mezelf een plezier doe, maar ook de mensen om me heen. De beste ingevingen krijg ik tijdens een ‘nutteloze’ wandeling, museumbezoek of avondje in de kroeg. De leukste moeder ben ik wanneer ik mezelf een keer of drie per dag uitlaat. Ja, een rondje door het park struinen of zo. Iedereen laadt op van iets anders. Maar ik durf te beweren dat niemand echt vervulling vindt in het eindeloze afvinken van takenlijsten. Maak voor de verandering vandaag jouw top 5 van nutteloze dingen. En kies de leukste uit om meteen te gaan doen!