Start je dag goed met ADHD

Zodra ik wakker word, staat mijn hoofd aan. En dan bedoel ik echt AAN. Een paar tellen sluimer ik in het schemergebied tussen droom en dag. En dan – boem – ben ik er. Nu heb ik geen flauw idee of dit normaal is. Maar aangezien ik ADHD heb, gok ik dat het erbij hoort. Door de jaren heen heb ik gezien dat de mensen met wie ik zoal wakker word een rustigere start maken dan ik. Met ADHD draait de gedachtentrein blijkbaar op volle toeren zodra je je ogen opent. Herken je dit, dan kom ik nu met een gouden tip.

Start je dag met beweging

Beweeg. Zo, dat was de tip. Ik licht het voor het gemak even toe. Start je dag met beweging, dan geef je jezelf een paar cadeautjes tegelijk. Deze tip is trouwens ook voor jou als je geen ADHD hebt. Maar ben je gezegend met een ADHD-brein, dan zeker.

Beweging geeft rust

Zet je jezelf in beweging, dan brengt dat juist rust in je hoofd. Vraag me niet hoe het werkt. De yogi’s maken al eeuwen gebruik van dit principe. Yoga is niet voor niets het voorwerk voor meditatie: eerst intensief bewegen, waardoor je vervolgens in staat bent om rustig te zitten in meditatie.

Ook je nachtrust is trouwens gebaat bij het bewegen in de ochtend. Je valt makkelijker in slaap en je slaapt makkelijker door als je vroeg op de dag sport. Fijn om te weten, want zeker ADHD’ers hebben vaak issues rondom slaap.

Beweging geeft dopamine

Met ADHD maak je minder dopamine aan. Je moet er iets extra’s voor doen. Pilletjes kunnen zeker helpen, maar er zijn gelukkig ook minder synthetische trucjes om jezelf dopamine te geven. Rennen, fietsen en yoga bijvoorbeeld geven je al snel resultaat. Ik kan je verklappen uit eigen ervaring hoe goed het werkt. Al sinds mijn puberteit sta ik graag vroeg op en start de dag met een wandeling, rondje hardlopen of zelfs zwemmen. Het verschil in focus en helderheid die ik gedurende zo’n dag heb, is groot.

Wakker worden en een duik nemen!

Beweging helpt je aan briljante ideeën

Veel mensen met ADHD zijn reuze creatief. Maar ook veel mensen met ADHD krijgen het niet voor elkaar om die creativiteit om te zetten in (afgeronde) projecten. Beweging kan je hierbij helpen. Start de dag met een rondje rennen, en je gaat merken dat je gedachten tijdens het bewegen rustig en helder worden. Je ziet simpele mogelijkheden om van je idee een plan te maken. De wereld wordt overzichtelijker.

Waar wacht je nog op?

Hop! Spring morgen je bed uit en test mijn tip. Niet te snel opgeven hoor, doe het minstens een paar dagen. Vertel het me maar of het voor jou ook werkt. En schrik niet als je merkt dat je er ongelofelijk productief van wordt. Stel je eens voor dat je alle briljante invallen ook daadwerkelijk uitvoert, man man man!

Wil je meer weten over ADHD? Deze blogs kunnen fijn voor je zijn.