Demonstraties? Dit is het echte nieuws

Maart 2021. Elke week zijn er demonstraties. Tegen de coronamaatregelen. Steeds meer mensen laten hun stem horen vóór de vrijheid, voor versoepeling, voor een betere balans tussen de schade van een virus en de schade van de middelen die ervoor ingezet worden. Mensen demonstreren voor maatwerk in de gezondheidszorg, voor het openen van scholen, zwembaden, sportscholen, theaters, horeca en al die ontelbare plaatsen waar het leven zich afspeelt. Dit doen ze omdat ze zich grote zorgen maken.

Wat er gebeurt en wat erover gezegd wordt

In het nieuws lezen we over deze demonstraties iets anders. Niets over de zorgen van burgers. Niets over het groeiende protest, over de onhoudbare regels. En niets over de gemoedelijke kalme sfeer onder de mensen, en hoe het merendeel uit zichzelf weer vertrok na afloop. Wat lezen we er wel over? ‘De demonstratie was niet toegestaan.’ ‘De ME veegde het Museumplein leeg.’

De demonstranten zijn bovendien geen ‘wappies’ of ‘relschoppers’. Het zijn ouders, ondernemers, artsen, leerkrachten. Vanuit alle lagen van de samenleving groeit het protest. Maar dat vertellen de media niet.

Demonstreren is een grondrecht

Nu is het hele idee van een democratie dat je een stem hebt, en dat je die stem mag laten horen. Via het stemrecht, of bijvoorbeeld via een demonstratie – daar heb je geen toestemming voor nodig.

Lees ook mijn blog Gezondheid! als je meer stof tot nadenken wil over de maatregelencrisis.

Het echte nieuws

Het echte nieuws is: steeds meer mensen vinden de maatregelen uit verhouding. Het gaat te ver. Het doel heiligt niet de middelen. En nee, ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ is niet aan de orde. Steeds meer mensen hebben zorgen, problemen, raken in de schulden, worden ziek – door de aanhoudende maatregelen.

Ondernemers. Ouders. Jongeren. Ouderen. Kinderen. De situatie is onhoudbaar en ongezond, en mensen willen toe naar een manier van leven waarin we zorgen voor diegenen die kwetsbaar zijn voor corona, zonder de rest van de bevolking van het openbare leven af te sluiten. Én zonder gedwongen testbewijzen of c-paspoorten die de bevolking in tweeën hakken. Het recht op lichamelijke integriteit is in groot gevaar. Het recht op leven.

Mensen zijn bereid om verantwoorde alternatieven te zoeken. Mensen zijn creatief geweest, een jaar lang. Maar de rek is eruit. Zet dát eens in de krant.

Oh ja. Dit is wat ik van mondkapjes vind en waarom ik geen mondkapje draag.